EU-taksonomia – mikä se on ja miten se vaikuttaa PK-yrityksiin?

EU-taksonomia on luokittelujärjestelmä, jonka tarkoitus on tarjota sijoittajille tietoa vastuullisista sijoituskohteista. Se on osa laajempaa kestävän rahoituksen pakettia ja lisäksi sen taustalla vaikuttaa Pariisin ilmastonsopimus, minkä ohella taksonomialla edistetään EU:n vihreän kehityksen ohjelman kestävien rahoitusmarkkinoiden tavoitteita. EU pyrkii siihen, että sen talous on ilmastoneutraalia vuoteen 2050 mennessä, ja taksonomia on yksi tämän saavuttamiseen luoduista työkaluista. Taksonomiasta on hyvä olla perillä, sillä tulevaisuudessa se tulee koskettamaan myös Suomea ja suomalaisia yrittäjiä.

Pohjimmiltaan taksonomiassa on kyse ilmastonmuutosta vastaan taistelussa. Tämän vuoksi taksonomialla pyritään ohjaamaan investointeja toimenpiteisiin, jotka edesauttavat yhteiskuntia, yrityksiä ja jäsenvaltioita hiilineutraalin ja vastuullisen tulevaisuuden luomisessa. Sen avulla erilaisten sijoituskohteiden vertailu vastuullisuuden ja ns. vihreyden näkökulmasta helpottuu. Tuolloin rahoituksen ohjaaminen aidosti ympäristöystävällisiin kohteisiin tulee vaivattomammaksi. Tämän vuoksi yritysten ja yrittäjien tulee olla tietoisia taksonomiasta, sillä se liittyy oleellisesti rahoituksen saamiseen.

EU-taksonomia pähkinänkuoressa

Taksonomiassa on oleellisena DNSH-periaate (do no significant harm), mikä tarkoittaa sitä, että yrityksen ei tule toiminnallaan aiheuttaa merkittävää haittaa muille taksonomiassa mainituille seikoille. Käytännössä tämä merkitsee sitä, että yhtä ympäristöongelmaa ratkaistaessa ei saisi pahentaa toista. Tämän ohella yrityksen tulee toiminnallaan edesauttaa EU:n ilmasto- ja ympäristötavoitteiden saavuttamista.

Taksonomia pitää sisällään kuusi ympäristötavoitetta, joista taksonomiakelvollisen toimenpiteen on hyödytettävä ainakin yhtä. Nämä kuusi ympäristötavoitetta ovat:

 1. Ilmastonmuutoksen torjunta

2. Ilmastonmuutokseen sopeutuminen

3. Veden kestävä käyttö ja suojelu

4. Siirtymä kiertotalouteen

5. Saasteiden ehkäisy ja kontrollointi

6. Luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen ja terveiden ekosysteemien suojelu

 

Ollakseen taksonomiakelpoinen on yrityksen tai rahoitusta tarvitsevan toimenpiteen täytettävä tietyt kriteerit. Näihin kriteereihin kuuluvat yllä esitellyt ympäristötavoitteet, joista toimenpiteen on hyödytettävä vähintään yhtä. Tämän lisäksi toimenpiteen on noudatettava DNSH-periaatetta ja sen on oltava erilaisten työ- ja ihmisoikeusperiaatteiden mukainen, joita ovat asettaneet muun muassa YK ja OECD.

Tavoite on, että rahoitus saataisiin ohjattua investointeihin, jotka ovat kestäviä. Lisäksi tarkoituksena on taata yhtenäiset ohjeet siitä, mitä kestävyys eri aloilla on. Tällä hetkellä mukaan on valittu toimialoja – kuten logistiikka, jätehuolto ja energiantuotanto – joiden toimintaa parantamalla on katsottu olevan suurin ilmastohyöty.

 

Mitä hyötyä taksonomiasta on käytännössä?

Taksonomia luo kriteerit sekä raportointivaatimukset kestävän kehityksen mukaisille investoinneille. Tämä mahdollistaa eri sijoituskohteiden ja yritysten vertailun sijoittajille ja markkinatoimijoille, jolloin taksonomia toimii eräänlaisena läpinäkyvyystyökaluna (transparency tool). Taksonomian tarkoitus on edesauttaa EU:n ilmasto- ja ympäristötavoitteiden saavuttamista.

Halutessaan yritykset voivat hyödyntää EU:n taksonomiaa suunnitellessaan ilmasto- ja ympäristösiirtymäänsä sekä kerätessään sille rahoitusta. Rahoitusyhtiöt voivat halutessaan käyttää taksonomiaa työkaluna suunnitellessaan luotettavia vihreitä rahoitustuotteita. 

 

Mitä taksonomia tarkoittaa pk-yritysten kannalta?

Aluksi taksonomia koskettaa yli 500 henkeä työllistäviä pankkeja sekä pörssi- ja vakuutusyhtiöitä. Niiden velvollisuus tulee olemaan raportoida toiminnastaan taksonomian edellyttämiä asioita. Käytännössä taksonomia koskettaa tulevaisuudessa myös muita yrityksiä, sillä se vaikuttaa niiden mahdollisuuksiin saada lainaa ja rahoitusta. Tavoitteena taksonomian suhteen on, että tulevaisuudessa se tulee koskettamaan laajempaa määrää yrityksiä.

Vaikka EU:n taksonomia ei aseta pakollisia kriteerejä tai velvoitteita yrityksille tai rahoittajille, ajan kuluessa on odotettavissa, että taksonomia mahdollistaa muutoksen sekä rohkaisee eri toimijoita siirtymässään kestävään liiketoimintaan.

Tällä hetkellä ei taksonomia vielä kosketa pk-yrityksiä, mutta välilliset vaikutukset tulevat olemaan läsnä tulevaisuudessa. Suuret yritykset tulevat edellyttämään yhteistyökumppaneiltaan tarkempaa vastuullisuusraportointia, jolloin puutteet vastuullisuuden suhteen saattavat olla esteenä lainan saamiselle.

 

Carbon Deed on yrityksesi kokoinen ilmastoteko

Vastuullisuuden liittäminen kiinteäksi osaksi liiketoimintaa ja taustalla vaikuttavaksi peruslähtökohdaksi palvelee niin pienen kuin suurenkin yrityksen tarpeita. Omaan ja yrityksensä tulevaisuuteen on perusteltua panostaa. Jokaisen yrityksen avainsanoja tässä tilanteessa ovat ESG, hiilensidonta, hiilijalanjälki ja hiilikädenjälki. Tietoisuus näistä lisää toimintavalmiuksia. 

Me olemme yksi iso tekijä yrityksesi toimintavalmiuksien repertuaarissa, sillä olemme alallamme osaava asiantuntija, jolta saat täyden osaamisen käyttöösi. Hiilen sitominen yrityksen hiilijalanjäljen verran on ilmastoteko, joka on mahdollinen ja suositeltava jokaiselle tämän päivän yritykselle. Siirtymä vihreään ja kestävämpään tulevaisuuteen on jo alkanut.

 

 

 

Lähteet:

EU taxonomy for sustainable activities – Euroopan komissio

EU:n kestävän rahoituksen luokittelujärjestelmä – BIOS

Kestävä rahoitus, EU:n taksonomia-asetus ja komission toimivalta: Metsätalouden kestävyyskriteerit myrskyn silmässä – CCEEL

EU Taxonomy: 6 steps for getting started – Worldfavor

EU-taksonomia tulee finanssimarkkinoille – Pk-yritysten on syytä herätä – Salkunrakentaja

Previous
Previous

Markus Nieminen Carbon Deedin Advisory Boardin jäseneksi ja neuvonantajaksi

Next
Next

Emmi Berlin Carbon Deedin neuvonantajaksi ja Advisory Boardin jäseneksi