Usein kysytyt kysymykset osa 3

Viime FAQ-kirjoituksessamme käsittelimme yritysten vastuullisuutta, omaa toimintaamme sekä lainsäädännön asettamia haasteita. Tässä kirjoituksessa jatkamme samankaltaisella teemalla ja käymme muun muassa läpi, miten hiilineutraalius saavutetaan, onko päästöjen hyvittäminen pakollista ja miksi Carbon Deed on paras valinta yhteistyökumppaniksi.

 

Miten Carbon Deed hyvittää yrityksen hiilijalanjäljen?

Hiilensidonta toteutetaan metsittämällä joutomaita Suomessa. Metsät ovat äärimmäisen tehokas keino poistaa hiilidioksidia ilmakehästä. Puun elinkaaren lopussa puumateriaali käytetään siten, että pitkäaikainen hiilensidonta jatkuu: puuta hyödynnetään esimerkiksi rakennusmateriaalina tai se muunnetaan biohiileksi.

Vaihtoehtoisesti metsät voidaan myös suojella aarniometsäperiaatteen mukaisesti ja jättää kasvamaan yli 100 vuotiaiksi.

Kauttamme syntyvät metsät tullaan säätiöimään, joten kumppanimme voivat luottaa investointinsa pitkäkestoiseen ympäristövaikutukseen. Metsä ei ainoastaan sido hiiltä vaan tukee luonnon monimuotoisuuden säilymistä tarjoamalla elinympäristöjä tuhansille lajeille. Siten yhteistyö kanssamme ei ole pelkästään oman hiilijalanjäljen hyvittämistä, vaan ympäristön ja luontokadon kannalta merkittävä teko.

 

Onko yritysten pakko hyvittää hiilijalanjälkensä?

Päästöjen hyvityksellä tarkoitetaan eri asiaa kuin päästökaupalla, jota säätelee laki. Pääästöjen hyvittäminen on vapaaehtoista, mutta erittäin suositeltavaa. Kuluttajat ovat valveutuneita ja odottavat kaikilta yrityksiltä ympäristövastuuta. Puheiden sijaan yrityksiltä odotetaan tänä päivänä aitoja vastuullisuustekoja. Yrityksen ilmastovaikutusten huomioiminen ei ole enää poikkeus vaan sääntö. Tarjoamme vastuullisille yrityksille mahdollisuuden erottua ja toimia suunnannäyttäjinä tavalla, joka perustuu tieteeseen, on läpinäkyvä ja paikallinen.

Kanssamme rahasi eivät kirjaimellisesti häviä savuna ilmaan osana hankalasti todennettavia globaaleja hankkeita, vaan hoidamme homman kotiin rehellisesti metsittämällä joutomaita lähellä toimintaanne – Suomessa. 

 

Voiko yritys olla hiilineutraali ilman, että se hyvittää päästöjään?

Käytönnössä yritys ei voi olla hiilineutraali ilman päästöhyvitystä, sillä ei ole olemassa sellaista yritystoimintaa joka ei aiheuttaisi jossain muodossa päästöjä; pieninkin muutaman hengen konsulttitoimisto tarvitsee toimitilat tietokoneineen. Tässä kompensaatio voi auttaa.

Yritys voi ja yrityksen kannattaa vähentää päästöjä omatoimisesti, mutta ne päästöt joita yritys ei omin toimin kykene vähentämään voidaan hyvittää. Tuolloin yritys voi olla hiilineutraali.

 

Onko ympäristövastuullisuus tämän päivän anekauppaa tai viherpesua? 

Ei. Anekauppa oli yksinomaan katolisen kirkon entisaikojen erikoisuus. Kirkko keräsi aneita väittäen, että aneet lyhentävät aikaa, jonka sielu viettää kiirastulen epämiellyttävässä kiillottamossa. Näin aneet siis väitetysti auttoivat syntistä myös Jumalan edessä.

Ympäristövastuullisuuteen liittyvissä asioissa kyse on konkreettisista, tieteellisesti mitattavista asioista. Globaalisti ja Suomessa eri muodoissa tapahtunut luontokato on asia, josta löytyy 2000-luvun läpivalaisun kestävä tieteellinen näyttö ja todisteet. Samoin ilmakehässä oleva hiilidioksidinmäärä voidaan mitata ilman partikkeleista, ja vastaavasti tunnemme nykyään erinomaisesti muun muassa puiden hiilensidontakyvyn osana sen biologisia prosesseja.

Yritys tai organisaatio ei myöskään pysty ostamaan rahalla itseään ympäristövastuulliseksi. Päästöjen vähentäminen on edellytys kaikelle toiminnalle, vaikka tehtäisiin myös hiilensidontahankkeita. Ne eivät sulje toisiaan pois – päinvastoin; tämän päivän vastuullinen toimija tekee molempia. Yrityksen päästöjen kompensoiminen ei oikeuta tuottamaan päästöjä, sen sijaan haluamme normalisoida ajattelutavan, jonka mukaan yritys on itse vastuussa kuormasta, jonka toiminnallaan aiheuttaa ilmakehälle. 

 

Puolueettomat kolmannen osapuolen varmennukset ja auditointi?

Konkreettiset näytöt ovat useimmiten vahvempia todennuksia kuin yleistason sertifikaatit joissa ei toteuteta auditointeja yksittäisten hankkeiden tai projektien tasolla.

Carbon Deed tekee yhteistyötä Tapio Oy.n kanssa (entiseltä nimeltään Metsätalouden kehittämiskeskus, Maa-ja Metsätalousministeriön valvonnassa) erityisesti koskien metsän istutuksen ja metsänhoidon ja hiilensidonnan puolueettomia auditointeja.

Koska toteutamme projektit asiakkaillemme räätälöidysti case by case, myös yksityiskohtaiset auditoinnit sovitaan räätälöidysti. Metsityksissä varmennusten scope voi olla muun muassa varmennus sille, että puiden taimet on istutettu menetelmällisesti oikein, jolloin kyseessä on fyysinen tarkastus metsätontilla ja raportointi taimituksesta.

 

Miksi valitsisin Carbon Deedin yritykseni kumppaniksi?

Carbon Deed on paras valinta yhteistyökumppaniksi, sillä

1.     Toimintamme kestää kaikenlaisen läpivalaisun ja tarkastelun.

2.     Toimintamme tulokset ovat aitoja ja todennettavissa.

3.     Sidomme hiiltä ilmakehästä vähintään yrityksesi päästöjen verran. Annamme yrityksellesi hiilineutraaliuden avaimet.

4.     Olemme toiminnaltamme 100-prosenttisen kotimainen yritys.

5.     Yhteistyössä kanssamme on sosiaalisen vastuun aspekti; työllistämme istutusaikoina työttömiä nuoria sekä pitkäaikaistyöttömiä.

Yhä useammat yritykset ottavat isoja askelia ympäristö- ja ilmastovastuuasioissa kuluttajien ollessa samanaikaisesti valveutuneempia kuin koskaan aiemmin. Yrityksiltä odotetaan aitoja ympäristö- ja vastuullisuustekoja. Abstrakten lahjoitusten ja monimutkaisten sertifikaattien aito ympäristövaikutus on nousemassa syyniin, ja toimiala on tällä hetkellä suurennuslasin alla.

Monille etenkin kotimaassa ja pohjoismaissa liiketoimintaa tekevälle yritykselle on haastavaa osallistua erilaisiin kehittyvien maiden projekteihin: niiden toteutus jää monesti etäiseksi niin omalle henkilöstölle kuin asiakkaille, jos liiketoiminta tapahtuu pääasiassa Pohjoismaiden alueella. Samalla jopa Gold Standardin alaisista hankkeista löytyy runsaissa määrin selviä ongelmia.

Ilmaston ja ympäristön näkökulmasta on valtava menetys, mikäli lukuisa joukko kotimaassa toimivista yrityksistä jää edellä mainituista syistä pois hiilijalanjäljen ja päästöjen siivoamisesta

Samalla luontokato on mitä suuremmissa määrin erittäin paikallinen asia ratkaistavaksi. On suomalaisten vastuulla sekä vähentää uhanalaisten lajien määrää ja kääntää viime vuosikymmenien kehitys kohti parempaa että huolehtia metsiemme monimuotoisuudesta. Tätä ongelmaa ei voida ratkaista ulkomailla tapahtuvilla sertifikaattihankkeilla tai lahjoituksilla.

Me olemme yrityksesi kumppani myös pohtiessanne aiheen viestintää ja osallistumalla kanssanne tarinankerrontaan. 2020-luvun ympäristöön ja ilmastoon liittyvän viestinnän täytyy olla ajan tasalla. Vastuullisuusteon täytyy olla nykyään muutakin kuin toimiston seinällä vuosien ajan pölyttyvä A4-todistus. Vain siten saadaan sekä kuluttajat että omat kollegat innostumaan asiasta.

Hiilinielujemme sijainnin ansiosta tarjoamme toiminnallemme aidon ympärivuotisen validoinnin. Metsitysten näkeminen omin silmin ei edellytä lentämistä eri mantereelle. Tarjoamme kaikille asiakkaille tarkat koordinaatit ja vapaan pääsyn kohteelle. Tämä mahdollistaa myös erilaisen ja vaikuttavan viestintämateriaalin tuottamisen niin ulkoiseen kuin sisäiseen käyttöön. Käytännössä rajoitteena on vain mielikuvitus ja kameran tallennuskapasiteetti.

Next
Next

Ristiriitojen luontokato – mikä on ihmisen edun mukaista?