Usein kysytyt kysymykset liittyen hiilensidontaan

Ilmasto- ja vastuullisuuskysymykset eivät ole aina yksioikoisen helppoja ymmärtää. Tässä artikkelissa käsittelemme mahdollisen yksinkertaistavalla ja selkeällä otteella keskeisiä termejä sekä keskeisiä kysymyksiä koskien päästöjen hyvitystä.

 

Mikä on hiilijalanjälki ja miten sitä voi mitata?

Hiilijalanjäljellä tarkoitetaan yksilön tai organisaation toiminnasta aiheutuvia kasvihuonekaasujen kokonaispäästöjä. Ne merkitsevät siis päästöjä, joita toiminnan tai tuotteen elinkaaren aikana syntyy. Hiilijalanjälki ilmaistaan hiilidioksidiekvivalentteina (lyhenne CO2-ekv. tai CO2e).

 

Hiilidioksidiekvivalentti on ilmastotieteessä käytetty suure, jolla kuvataan kasvihuonekaasupäästöjen yhteenlaskettua ilmastovaikutusta. Päästöistä puhuttaessa hiilidioksidiekvivalentit ilmaistaan massana (Kg).

 

Mitä tarkoitetaan hiilinielulla?

Hiilinielu varastoi hiiltä sisältävää kemiallista yhdistettä, tavallisimmin hiilidioksidia. Se on ekosysteemi (tai vastaava), joka sananmukaisesti nielee hiilidioksidia. 

Metsät toimivat hiilinieluina sitomalla hiilidioksidia ilmakehästä. Puut käyttävät hiilidioksidia rakennusaineena. Metsien rooli ilmastonmuutoksen torjunnassa on merkittävä ja tutkitusti yksi tehokkaimmista keinoista poistaa hiilidioksidia ilmakehästä. Jos metsän hakkaa tai hävittää, tuhoutuu myös sen kyky sitoa hiiltä. Uusia hiilinieluja voi luoda kasvattamalla metsää.

 

Mitä tarkoittaa hiilineutraali yritys?

Yritys on hiilineutraali, kun kaikki sen toiminnasta aiheutuvat päästöt on kokonaan kompensoitu. Tällöin yritys ei toiminnallaan kuormita ilmastoa. Tämä on mahdollista pienentämällä yrityksen hiilijalanjälki ja sitten kompensoimalla päästöt joita ei esimerkiksi omalla toiminnalla kyetä vähentämään.

 

Kuinka paljon puut sitovat hiilidioksidia?

Puulajista riippuen yhden hehtaarin alueelle istutetaan noin 1600-2000 puuntainta. Helsingin yliopiston mittaustulosten perusteella Suomessa sijaitseva 800-900 puun sekametsä sitoo hehtaaria kohden noin 300 CO2 tonnia elinkaarensa aikana. Olemme ainoa alan toimija jonka käyttämät hiilinielulaskelmat perustuvat Helsingin yliopiston tekemiin mittauksiin (Hyytiälän tutkimuslaitos), ja käytämme selvästi varovaisempia arvioita metsän hiilensidontakapasiteettia laskettaessa.

Noudatamme laskennassa varovaisuusperiaatetta. Maaperä ja maan biomassa vastaavat Luonnonvarakeskuksen arvioiden mukaan jopa samaa määrää hiilensidontaa kuin itse puusto. Me emme kuitenkaan laske maaperän hiilensidonnalle mitään painoarvoa, vaan ajattelemme sen varovaisuusperiaatteen mukaisesti mahdollisena “tupla-hiilensidonta”.

Samasta syystä istutamme myös taimia yli kaksinkertaisen määrän verrattuna hiilensidonnassa käytettyihin laskuihin (800 puuta per hehtaari), jolla varaudumme mm. mahdollisiin myrskyvahinkoihin. Tällä varmistamme sen, että ilmakehästä sidotaan hiilidioksidia vähintään se määrä, kuin mitä lupaamme.

Previous
Previous

Hiilinielujen hinta

Next
Next

Päästökompensaatio ja sen haasteet